Verpakking om de verpakking

De Nederlandse vertaling van het woord pellicle suggereert dat het iets simpels is – pellicle betekent immers velletje. In werkelijkheid is het een bijzonder geavanceerd vlies dat licht wel doorlaat en verontreinigingen niet. Wat dat betreft zijn de pellicles van ASML feitelijk verpakkingen voor de EUV-maskers. En ook die verpakkingen hebben weer een verpakking nodig, weet Remco den Herder.

 

Remco is van IPS Technology, maar is dag in dag uit bij ASML te vinden. Daar coördineert hij de werkzaamheden van, onder andere, IPS ten behoeve van verpakkingen voor ASML. Zowel ASML als IPS zijn er druk mee, met de nieuwste generatie pellicles. “We hebben een rol in het ontwikkelen van de verpakkingen en in het testen ervan. Proto-verpakkingen hebben we al stevig onderhanden genomen tijdens onder meer val- en botstesten". Dat is nodig, want de pellicles zijn samen met andere spareparts van ASML wereldreizigers. “De vliesjes” komen vanuit Taiwan Canada naar ASML, worden op een frame gezet en gaan vandaaruit dan de hele wereld over.

 

Het is boeiend werk, want IPS mag zo bijdragen leveren aan het bijzondere en extreem nauwkeurige productieproces van chips. “Bij TNO vergeleek iemand het eens met het vinden en verwijderen van elke bacterie op een voetbalveld, zonder ook maar een grasspriet te knakken. Collega’s van ASML kijken er niet dagelijks meer van op, maar het is natuurlijk heel bijzonder werk. Ook voor ons, van IPS.”


Verpakking om de verpakking

Nieuws


Blijf op de hoogte. Lees onze nieuwsbrief.

De ontwikkelingen in de wereld van verpakkingen, tooling en testen gaan hard. Wie van die ontwikkelingen op de hoogte wil blijven leest de onregelmatig verschijnende digitale nieuwsbrief van IPS. Aan een abonnement zijn geen kosten verbonden. U kunt zich op elk moment aan- en afmelden. Belangstelling? Vul hiernaast uw emailadres in en druk op verzenden.Heeft u onze brochure al gezien?
Download hem hier

Aanmelden Nieuwsbrief  • Invoer verplicht.

    Invoer geen geldig emailadres.