Veilige verpakkingen zonder grenzen

Moet er een product verpakt worden dat kostbaar en kwetsbaar is. Horen we vervolgens dat het betreffende product de ruimte in gaat om het oppervlak van een planeet in kaart te brengen, dan gaan we helemaal op het puntje van onze stoel zitten. Niet zo gek dus dat de radartjes in onze hoofden direct begonnen te draaien bij de vraag of we een verpakking konden ontwerpen voor een optisch satellietonderdeel. Een veilige en schone verpakking, bestand tegen schokken, temperatuurwisselingen én luchtdrukverschillen wel te verstaan. Bas Driendijk, onze accountmanager (Aero)space, vertelt over een van de meest grensverleggende projecten die IPS dit jaar mocht uitvoeren.  

 

Uiterste precisie gevraagd
“Onze klant, een producent van mechanische componenten voor optische apparatuur voor onder andere de ruimtevaart, heeft een onderdeel voor een satelliet ontwikkeld”, legt Bas uit. Dit onderdeel moet van A, hun fabriek in Zuid-Duitsland, vervoerd worden naar B, de plek waar de satelliet gebouwd wordt. Zonder dat het ook maar enige schade oploopt uiteraard. Is de satelliet eenmaal in de raket geplaatst en is de raket gelanceerd, dan kunnen de optieken gaan doen waar ze voor gemaakt zijn: bekijken of een van de planeten in ons zonnestelsel onder invloed van getijden van vorm verandert. Anders gezegd: of er ter plaatse water aanwezig en dus leven mogelijk is. Voor het aardse transport hadden ze een adequate verpakkingsoplossing nodig die alle aspecten van hun processen combineert.

 

Gigantisch afbreukrisico
“Want stel dat het onderdeel op plek B zou aankomen en de optische delen, die gekalibreerd zijn, zouden beschadigd zijn of hun nauwkeurige afstelling verloren hebben. Dit zou kunnen betekenen dat alles opnieuw geproduceerd moet worden, op zich al een kostbare gelegenheid en los daarvan erg veel extreem kostbare tijd kosten. Er is hier namelijk nog méér aan de hand: een kapot onderdeel zou de hele missie in gevaar brengen. Een raket gaat namelijk niet zomaar op moment X de lucht in. Dit moment is gekozen omdat de planeten op dat tijdstip op zo’n manier gepositioneerd zijn dat de raket de kortste weg en reistijd heeft. Lanceer je hem twee dagen later? Dan kan de raket zomaar twee maanden langer onderweg zijn, met alle financiële en logistieke gevolgen van dien. De mogelijke schade is niet in geld uit te drukken.”

 

Het lastige simpel gemaakt

En dus was het alle hens aan dek, voor een verpakking die alle vormen van vervoer kan doorstaan. Eentje waarbij het gevoelige product beschermd wordt tegen schokken en trillingen en waarbij alle onderdelen uiterst schoon blijven. “Uiteindelijk hebben we een speciale trolley ontwikkeld, met een hoog nauwkeurige plaat waar de units met diverse afmetingen op te bevestigen zijn”, gaat Bas verder. “In de speciaal ontworpen cocon op dit karretje kan het product veilig de cleanroom in zonder dat telkens een ingewikkelde en tijdrovende reinigingsstap nodig is, de testruimte in voor onder andere de triltest en ook het vervoer naar de satellietlocatie verloopt dankzij deze schokbestendige verpakking zonder risico’s. Zoals onze directeur wel eens zegt: als onze oplossing er eenvoudig uitziet, hebben wij ons werk goed gedaan”.

 

Zekerheid voor alles
Toch waren er details genoeg om rekening mee te houden. “De plaat op de trolley zit bijvoorbeeld vast met kabelveren, zodat schokken goed opgevangen worden. We kozen bewust voor stalen veren zonder coating, omdat de kans op schade door vrijkomende staaldeeltjes kleiner is dan die door vrijkomende coatingmoleculen. Zowel bij het bedenken van de kar en de vering als bij het realiseren van de buffering in de cocon waren we continu bezig met het inbouwen van zekerheden. Het product moet straks immers de raket in en een lancering doorstaan!” 

 

Hele keten
“Een van de mooie dingen aan dit project, is dat het veel schakels van onze hele diensten keten besloeg”, aldus Bas. “We mochten niet alleen de verpakking ontwikkelen, we waren ook verantwoordelijk voor het leveren van hardware, het valideren (testen) van de verpakking, en de cleaning van de cleanroom-componenten. Om te checken hoe goed de verpakking is en of hij aan alle gestelde eisen voldoet, hebben we de ene na de andere berekening gemaakt en testen uitgevoerd ter validatie. Moet de kist ook nog naar boven met een lift die kleiner is dan de klant tijdens de zorgvuldige intake dacht? Passen we het kistformaat aan. Mag de inhoud niet te snel afkoelen of opwarmen? Isoleren we de kist. Voor alle berekeningen en afstemmingen hebben we onze eigen zelfontwikkelde tools gebruikt.”

 

Optimale efficiency
“Bij projecten waarbij we alle processen uit handen mogen nemen, van tooling en packaging tot testing en cleaning, werken we logischerwijs het meest efficiënt. Onze scope is breder, we laten het ene proces soepel aansluiten op het andere en we laten verschillende aspecten samenkomen in één integrale oplossing. En zo’n one-stop shop heeft nog meer voordelen voor de klant. Denk aan het feit dat je maar met één partij en contactpersoon hoeft te schakelen, en ook aan meer overzicht, minder afstemmingskosten en een lagere foutgevoeligheid.”

 

De beste verpakking die de klant ooit had gebruikt
“Na afronding van het ‘project, gaf onze opdrachtgever een groot compliment. ‘Deze verpakkingsoplossing is niet de goedkoopste, wel de beste die ik ooit heb gebruikt.’ Ze zeiden dat de door ons ontwikkelde verpakking de beste integrale oplossing was die ze tot nu toe gezien hadden. Makkelijk handelbaar, nauwkeurig en de investering meer dan waard. Draait het zoals hier om het totaalplaatje en kun je jezelf geen stilvallende of slecht op elkaar aansluitende processen veroorloven? Zorg er dan voor dat wij op tijd aansluiten om onze verpakkingsoplossing optimaal in uw proces te integreren.

 

Het risico van een falend component is simpelweg te groot.
Of je nu op aarde zit of in de ruimte.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met collega Bas Driendijk 06 - 57 43 27 94 / bas.driendijk@ips-technology.com


Veilige verpakkingen zonder grenzen Veilige verpakkingen zonder grenzen

Nieuws


Blijf op de hoogte. Lees onze nieuwsbrief.

De ontwikkelingen in de wereld van verpakkingen, tooling en testen gaan hard. Wie van die ontwikkelingen op de hoogte wil blijven leest de onregelmatig verschijnende digitale nieuwsbrief van IPS. Aan een abonnement zijn geen kosten verbonden. U kunt zich op elk moment aan- en afmelden. Belangstelling? Vul hiernaast uw emailadres in en druk op verzenden.Heeft u onze brochure al gezien?
Download hem hier

Aanmelden Nieuwsbrief  • Invoer verplicht.

    Invoer geen geldig emailadres.