Totaalpakket voor geheim bedrijf

Bij ASML kennen ze IPS Technology goed. Zoals ze ook sommige collega-leveranciers goed kennen. Zo levert IPS nu aan een internationaal bedrijf, specialist op het gebied van fotonica, dat net als IPS zelf toeleverancier is van ASML. De naam? Die blijft geheim.

 

Fotonica gaat over licht en dat is precies waar het bij de Yieldstar van ASML ook om gaat. Het idee achter het apparaat: reflecterend licht gebruiken als informatiebron om de kleinste details op chips in beeld te brengen. ASML laat voor de Yieldstar een optische module maken door een buitenlandse onderneming. Die module moet verpakt en getransporteerd worden en de eisen die aan de tooling en verpakking worden gesteld zijn hoog. Tijdens de beurs maakte IPS kennis met de maker van de module. Beide bedrijven ontdekten al snel dat ze wat gemeenschappelijks hebben: ze zijn allebei actief voor ASML. Niet lang daarna had IPS er een nieuwe opdrachtgever bij. Een opdrachtgever die om redenen van concurrentie haar eigen naam graag geheim houdt.

 

Hele scala

Voor IPS is de betreffende onderneming de gedroomde klant. Waar andere bedrijven één of enkele diensten afnemen bij IPS, bleek deze opdrachtgever in voor vrijwel het hele scala van diensten. “We leveren diensten in zowat de hele keten van verpakken en transport”, vertelt manager marketing & sales Frank van Stiphout. “We ontwierpen de verpakking, maakten een functioneel ontwerp, testen dat volgens specificaties van de opdrachtgever, produceerden ze in serie en leverden die reeks bij onze klant.” Maar het meest bijzonder is nog dat IPS de gebruikte verpakkingen ook weer inneemt, reinigt en opnieuw aanbiedt.

De opdrachtgever vertelt dat dit in het begin niet meteen soepel liep. “De verpakking bestaat uit zogenoemde cleanassies, afschermfolies die in een cleanroom worden vervaardigd. Daarin zitten onze modules en de transportkisten waar die cleanassies op hun beurt in geïntegreerd worden. Kisten en productdragers moesten na gebruik weer naar IPS. Het duurde even voor alle betrokkenen dat in de gaten hadden. Per abuis werden vanuit ASML niet gereinigde verpakkingen naar onze fabriek getransporteerd in plaats van naar IPS.”

 

Soepel

Dat is verleden tijd. “Het proces loopt nu soepel”, vindt hij. “De kwaliteit van de diensten van IPS is goed, de cleanassies voldoen aan onze strenge eisen op het gebied van reinheid. Wat verder plezierig is: IPS reageert snel. Zo nu en dan komt het voor dat er onverwacht heel snel modules verscheept moeten worden. IPS begrijpt dan onze haast en speelt er snel en adequaat op in.”

Op de vraag of er geen ‘soort IPS’ te vinden is in het eigen land, moet hij even nadenken. “Dat zal vast wel, maar niet in onze directe omgeving. Maar al was dat wel zo: het is fijn dat we werken met een partner die onze opdrachtgever goed kent. Die de processen van ASML kent. Zo dienen we een gezamenlijk belang en dat werkt fijn.”

 


Totaalpakket voor geheim bedrijf

Nieuws


Blijf op de hoogte. Lees onze nieuwsbrief.

De ontwikkelingen in de wereld van verpakkingen, tooling en testen gaan hard. Wie van die ontwikkelingen op de hoogte wil blijven leest de onregelmatig verschijnende digitale nieuwsbrief van IPS. Aan een abonnement zijn geen kosten verbonden. U kunt zich op elk moment aan- en afmelden. Belangstelling? Vul hiernaast uw emailadres in en druk op verzenden.Heeft u onze brochure al gezien?
Download hem hier

Aanmelden Nieuwsbrief  • Invoer verplicht.

    Invoer geen geldig emailadres.