Nieuwe technologie voor oude sterren

Dát zijn nog eens historische foto’s: een bijzonder geavanceerde, gevoelige camera maakt ‘plaatjes’ van sterrenstelsels die tot wel tien miljard jaar terug in de tijd kijkt. De 3D-camera DESHIMA is gebouwd in Nederland en getransporteerd naar Chili. Met dank aan IPS Technology.

 

Het waren spannende dagen voor David Thoen. De onderzoeker van TU Delft is verantwoordelijk voor het transport en weet dat er niks mis mag gaan. “Je kunt onderdelen niet zomaar vervangen als ze stuk zijn, want er zijn domweg geen reserveonderdelen. Het is een unieke camera. Eén exemplaar is er maar van". En dat terwijl de camera vanwege zijn bijzondere functionaliteit en omstandigheden op een nogal fragiele wijze in de behuizing wordt gehangen. Zie dat maar eens probleemloos vanaf het vliegveld in Santiago, Chili, naar de op 5000 meter hoogte gelegen hoogvlakte in dat land te krijgen, 1600km verderop. Die plek is gekozen omdat het daar kurkdroog is – de verfijnde camera houdt namelijk niet erg van vocht.

 

Etappes

De oplossing werd gevonden in het demonteren van de ruim € 600.000 kostende camera in zo klein mogelijke onderdelen. Ze zijn van Schiphol naar Chili gevlogen en vandaar ging de reis in twee etappes naar de plaats van bestemming. In twee etappes, omdat het niet wenselijk is de infraroodcamera op de eindbestemming te monteren. “Daar, op vijf kilometer hoogte, is de lucht te ijl om goed te kunnen werken. Het samenbouwen van het meest kritisch deel doen we daarom op 2500 meter hoogte. Daarna brengen we op 5000m hoogte de lenzen, elektronica, behuizing en het lichtgevoelig element - een kleine en erg breekbare chip- samen tot één geheel. Een precies werkje, waar we twee dagen voor uittrekken. En daarna gaan we dus heel voorzichtig verder.”

 

Het ligt voor de hand om voor dit project gebruik te maken van de diensten van het testhuis van IPS. “Maar dat kan niet. Als je maar één camera hebt, kun je die niet op schokken en trillingen testen. We hebben het opgelost, door de eisen op het gebied van trillingen extreem hoog te leggen.” IPS bedacht en ontwikkelde de verpakking en de logistiek.

 

Evolutie

Al die inspanningen leveren uiteindelijk wel wat op. Met DESHIMA werpen de wetenschappers een blik in het universum die teruggaat tot wel tien miljard jaar. “Wat de camera uniek maakt, is dat ook versluierde sterrenstelsels in beeld worden gebracht. De traditionele camera’s kunnen niet voorbij stofwolken kijken – dit systeem kan dat wel. En zo krijgen we een beeld van de evolutie van sterren en sterrenstelsels.”

Voor meer informatie: https://www.tudelft.nl/ewi/actueel/nodes/stories/the-deshima-guide-to-the-galaxy/ (Engelstalig: https://www.tudelft.nl/en/eemcs/current/nodes/stories/the-deshima-guide-to-the-galaxy/)


Nieuwe technologie voor oude sterren

Nieuws


Blijf op de hoogte. Lees onze nieuwsbrief.

De ontwikkelingen in de wereld van verpakkingen, tooling en testen gaan hard. Wie van die ontwikkelingen op de hoogte wil blijven leest de onregelmatig verschijnende digitale nieuwsbrief van IPS. Aan een abonnement zijn geen kosten verbonden. U kunt zich op elk moment aan- en afmelden. Belangstelling? Vul hiernaast uw emailadres in en druk op verzenden.Heeft u onze brochure al gezien?
Download hem hier

Aanmelden Nieuwsbrief  • Invoer verplicht.

    Invoer geen geldig emailadres.