Microscoop onder de loep

Waar vind je ergens een klimaatkamer? Rients de Groot, systems engineer van Thermo Fisher Scientific wist waar de zoektocht moest beginnen.

 

“Bel Peter Geerts maar”, zei hij tegen een collega. Want die kende hij nog van lang geleden. Die collega had meteen beet, want daar in het Testhuis van IPS Technology hebben ze zo’n kamer waar klimaat kan worden gesimuleerd. Zo kunnen voorwerpen, apparaten en verpakkingen worden getest op de invloed van klimaat. We kunnen de temperatuur laten variëren van -40 0C tot +80 0C. De relatieve luchtvochtigheid kent een bandbreedte van 30 tot 95 %.

 

Stabiel

Een ideale kamer voor Thermo Fisher om het hart van een elektronenmicroscoop te testen. Daarbij ging het er allereerst om hoe zo’n microscoop zich gedraagt bij een temperatuur van 20 0C en luchtvochtigheid van 50%. De Groot: “Maar we weten dat in veel landen waar onze apparaten worden gebruikt, afwijkingen voorkomen. En dus hebben we de kamer lange tijd gehuurd om aan de knoppen van temperatuur en luchtvochtigheid te kunnen draaien”.

 

Wat het resultaat van de testen is, wil de engineer vanwege meelezende concurrenten niet kwijt. “Wel kan ik melden dat de testen belangrijk voor ons waren. Ze stelden ons in staat processen en producten te optimaliseren.” Dat is belangrijk, want het zijn niet zomaar huis-, tuin- en keukenapparaten die de Eindhovense fabrikant levert. Microscopen vinden hun weg naar onder meer researchcentra, halfgeleider producenten, biomedische centra en universiteiten over heel de wereld. Ze worden gebruikt in onder meer de semiconductor-industrie en in de wereld van biochemie. Zo werd het zikavirus voor het eerst zichtbaar gemaakt door een microscoop van Thermo Fisher. “Waar we ook trots op zijn: de Nobelprijs voor scheikunde is gewonnen door wetenschappers die hun werk veertig jaar lang deden met microscopen van ons.”

 

Koffie

De Groot en zijn collega’s waren ongeveer een half jaar kind aan huis bij ons, want het testen deden ze zelf. Dat beviel beide partijen goed. “Ze mogen nog een keer terugkomen”, glimacht environmental test engineer Ramon Hendriks van IPS. De Groot knipoogt: “Het was hier fijn werken. Maar de koffie bij Thermo Fisher is beter.”


Microscoop onder de loep

Nieuws


Blijf op de hoogte. Lees onze nieuwsbrief.

De ontwikkelingen in de wereld van verpakkingen, tooling en testen gaan hard. Wie van die ontwikkelingen op de hoogte wil blijven leest de onregelmatig verschijnende digitale nieuwsbrief van IPS. Aan een abonnement zijn geen kosten verbonden. U kunt zich op elk moment aan- en afmelden. Belangstelling? Vul hiernaast uw emailadres in en druk op verzenden.Heeft u onze brochure al gezien?
Download hem hier

Aanmelden Nieuwsbrief  • Invoer verplicht.

    Invoer geen geldig emailadres.