Met dank aan hovercraft

Op luchtkussens wordt de precisiemeetmachine Isara 400 door IBS Precision Engineering in Eindhoven getransporteerd naar klanten. Het idee, in de verte lijkend op de hovercraft, is bedacht door IPS Technology. Zoals ook de verpakking door IPS is ontwikkeld.

 

IBS is een ontwikkelaar en producent van hightech precisiemeetmachines. De vorig jaar ontwikkelde Isara 400 is er daar één van. De machine meet kleine componenten of werkstukken met nanometernauwkeurigheid; tot op de miljoenste millimeter precies. IBS ontwikkelde de machine in opdracht van het Leibniz-instituut in Leipzig. Erik Pennings, engineering manager bij IBS, vertelt dat de bijdrage van IPS Technology onmisbaar was. “De Isara 400 is een apparaat dat zeer gevoelig is voor schokken, temperatuurwisselingen en contaminatie. De grootste uitdaging was om de machine veilig uit de fabriek en in de verpakking te krijgen. Samen met IPS werd een ‘hovercraftachtig-transportsysteem’ bedacht op luchtkussens.”

 

Voor de Isara 400 ontwierp IPS twee hoofdtransportbalken die onder de machine worden bevestigd om zoveel mogelijk delen met elkaar verbinden. Onder die balken wordt het luchtkussensysteem geschoven voor het intern transport. Tevens zijn de balken voorzien van aangrijpingspunten voor een heftruck, waarmee het geheel op de verpakking wordt geplaatst.

 

De deskundigheid van IPS Technology hielp Pennings bij het vinden van het juiste transportsysteem. “Het oorspronkelijke plan was om de Isara 400 met rollers te vervoeren. Maar met dit systeem bleek het zeer moeilijk sturen. Bovendien kostte het te veel kracht om de 4,5 ton wegende machine de cleanroom uit te rijden. De oplossing met de luchtkussens bleek een schot in de roos,  want zo was de machine zeer eenvoudig te manoeuvreren.”

 

Duurzaamheid
“Bij een kwalitatief hoogwaardige machine hoort een kwalitatief hoogwaardige verpakking”, zegt Pennings. “Wij zijn zelf geen verpakkingsexperts. Dus gingen we op zoek naar een partij met ervaring op dit gebied: IPS Technology.” De engineering manager maakt met voorbeelden duidelijk wat de toegevoegde waarde is van IPS. “Wij weten niet hoe je een verpakking maakt die de machine goed  beschermt tegen vocht en vuil,  hoe de regelgeving met betrekking tot het transport per vliegtuig in elkaar steekt.  Of hoe je dempingswaarden van de machine in combinatie met de verpakking tijdens transport berekent. En zo kan ik nog wel even doorgaan. De expertise leidde niet alleen tot een vlekkeloze levering van de Isara 400. Maar die levering kwam ook nog eens op tijd, dat hadden we zelf niet voor elkaar gekregen.”
 

Wat Pennings ook tevreden stemt: “Er is een duurzame verpakking ontwikkeld die in de toekomst eenvoudig te hergebruiken is. Op dit moment voeren we verschillende oriënterende gesprekken met klanten voor de  levering van meer Isara 400-machines. Hierbij gaan we dezelfde verpakking opnieuw gebruiken. En dat is een groot voordeel. We hoeven straks het wiel niet meer opnieuw uit te vinden.”

 


Met dank aan hovercraft

Nieuws


Blijf op de hoogte. Lees onze nieuwsbrief.

De ontwikkelingen in de wereld van verpakkingen, tooling en testen gaan hard. Wie van die ontwikkelingen op de hoogte wil blijven leest de onregelmatig verschijnende digitale nieuwsbrief van IPS. Aan een abonnement zijn geen kosten verbonden. U kunt zich op elk moment aan- en afmelden. Belangstelling? Vul hiernaast uw emailadres in en druk op verzenden.Heeft u onze brochure al gezien?
Download hem hier

Aanmelden Nieuwsbrief  • Invoer verplicht.

    Invoer geen geldig emailadres.