In de trucks van DAF zit een stukje IPS

Je ziet het er vast niet aan af, maar IPS Technology heeft bijdragen mogen leveren aan de nieuwe reeks trucks Euro 6 van DAF. Wim van der Geld is manager Production Engineering bij één van de fabrieken van DAF en werkte intensief met IPS samen.

 

De plaatcomponentenfabriek van DAF in Eindhoven is één van de vijf productievestigingen van het bedrijf. Er worden onder meer onderdelen voor chassis en assen ontwikkeld, net als hitteschilden en het lakwerk voor bumpers. Van der Geld is verantwoordelijk voor de installaties die voor de productie worden gebruikt en het productieproces. Maar ook voor de onbeschadigde aflevering van producten bij andere DAF-locaties. En daar komt heel wat bij kijken.

 

Specialist

“We maken voor de Euro 6 nogal wat onderdelen die erg gevoelig zijn voor beschadigingen. In het verleden zorgden we daar zelf voor. Maar we beseften dat we de specifieke knowhow en trouwens ook de capaciteit daarvoor ontbeerden. Tijd dus om de hulp in te roepen van een externe specialist.”

Dat werd IPS. “DAF had in het verleden al contact met IPS gehad en het bedrijf staat bekend als deskundig op het gebied van het ontwikkelen van transport-, assemblage- en transportconcepten. Komt bij dat ze die producten ook  in eigen huis kunnen testen. De keuze was dus snel gemaakt.”

 

‘Ieder zijn vak’

Van der Geld werd tijdens de samenwerking bevestigd in zijn mening: “Een stenenfabriek laat je geen houten huis bouwen. Ieder zijn vak. En dat van IPS is een ander vak dan dat van DAF. Wij zouden waarschijnlijk onze toevlucht hebben genomen tot  bekende oplossingen die we eerder hadden ontwikkeld, IPS pakte het grondiger aan.” Dat begon met gesprekken met de engineers van DAF en het bestuderen van CAD-modellen van de onderdelen. Op basis daarvan produceerde IPS achtereenvolgens voorstellen op papier en concrete prototypen van het verpakkings- en transportmateriaal en bewaakte de standaardisatie. “Het testen gebeurde soms bij ons en soms bij IPS. Als de testresultaten positief waren, volgde de seriematige productie.”

En zo zorgden DAF en IPS samen voor bijna 25 producten. IPS heeft, zo ontdekte DAF, experts op het gebied van assemblage van specials, het samenstellen dus van een eindproduct uit verschillende onderdelen. “Daar komt nog eens bij dat IPS erg flexibel is. Zo nu en dan gebeurde het dat we halverwege de rit een concept compleet veranderden. IPS paste zich daar moeiteloos op aan.”

 

Winst

Van der Geld ervoer al samenwerkend hoe belangrijk de expertise van IPS op het gebied van packing en tooling is. “In de industrie is het gebruikelijk om daar pas over na te denken als een product klaar is. Er is veel winst te boeken om een bedrijf als IPS eerder in te schakelen. Die inzet verdient zich terug.”

 

Euro 6

Het nieuwe Euro 6 productprogramma van DAF is door de Eindhovense onderneming volledig nieuw ontwikkeld voor maximale efficiency, optimale betrouwbaarheid en het hoogste chauffeurscomfort. Nieuwe state-of-the-art PACCAR  motoren, slimme chassisdesigns en aantrekkelijk vormgegeven cabines zetten de standaard in hun klasse. Euro 6 is leverbaar in de modellen XF, CF, LF.


In de trucks van DAF zit een stukje IPS

Nieuws


Blijf op de hoogte. Lees onze nieuwsbrief.

De ontwikkelingen in de wereld van verpakkingen, tooling en testen gaan hard. Wie van die ontwikkelingen op de hoogte wil blijven leest de onregelmatig verschijnende digitale nieuwsbrief van IPS. Aan een abonnement zijn geen kosten verbonden. U kunt zich op elk moment aan- en afmelden. Belangstelling? Vul hiernaast uw emailadres in en druk op verzenden.Heeft u onze brochure al gezien?
Download hem hier

Aanmelden Nieuwsbrief  • Invoer verplicht.

    Invoer geen geldig emailadres.