High-tech transport per boot. Kapitalen besparing

Of kostbare, vochtgevoelige producten per containerschip vervoerd kunnen worden? Een opdrachtgever van IPS Technology twijfelde er stevig over en weet nu dat het wel kan. Roderick van Dijk vertelt hoe het testhuis van IPS voor indrukwekkende besparingen zorgde.

 

Risico’s

Waar het om te doen was: de kosten van transport van dure elektronica fors verlagen. Per lading was de klant zo’n 400.000 euro kwijt om producten per vliegtuig naar de andere kant van de wereld te krijgen. Zeetransport is goedkoper, maar brengt risico’s mee: vocht zou zomaar door de containerwanden en verpakkingen kunnen kruipen.

 

‘Dat hebben we dus getest. We gebruikten daarvoor onze klimaatkamer. In deze kamer kunnen we het gedrag van verpakte en onverpakte producten meten onder bepaalde temperaturen, temperatuurschommelingen en luchtvochtigheid tot wel 95 procent. Daarnaast kunnen we ook mechanische testen uitvoeren. En zo simuleerden we een zeereis van drie maanden met veel storm en extra vochtigheid. Die drie maanden kunnen we testen binnen twee weken.’

 

Folie

De vrees van de opdrachtgever leek terecht. De folie dat doorgaans werd gebruikt door de klant bood onvoldoende bescherming tegen vocht. ‘We overwogen om over te stappen op een veel duurdere folie, maar uiteindelijk was er een goedkopere oplossing: twee lagen van het goedkope folie bleek voldoende.’ Overigens testten Roderick en zijn collega’s ook diverse methoden om de producten en de verpakking daarvan te bevestigen.

 

Het resultaat: de opdrachtgever stapt over van lucht- naar zeetransport en brengt daarmee per lading de kosten terug van vier ton naar 70.000 euro. Roderick: ‘Dat is best indrukwekkend, toch?’


High-tech transport per boot Kapitalen besparing

Nieuws


Blijf op de hoogte. Lees onze nieuwsbrief.

De ontwikkelingen in de wereld van verpakkingen, tooling en testen gaan hard. Wie van die ontwikkelingen op de hoogte wil blijven leest de onregelmatig verschijnende digitale nieuwsbrief van IPS. Aan een abonnement zijn geen kosten verbonden. U kunt zich op elk moment aan- en afmelden. Belangstelling? Vul hiernaast uw emailadres in en druk op verzenden.Heeft u onze brochure al gezien?
Download hem hier

Aanmelden Nieuwsbrief  • Invoer verplicht.

    Invoer geen geldig emailadres.